emmaveronica@gmail.com


torsdag 20 maj 2010

HUVUDBRY


Förlåt att min blogg har blivit så slät och innehållsös, men jag orkar inte vara någon jävla kritiker i den meningen de flesta av er skulle mena. Nåt gammalt mobboffer som sitter och smattrar på en laptop och likt en brådmogen unge gnabbar emot en annan "kritiker" som egentligen tycker samma sak. Eftersom personen har en fitta handlar kritiken antagligen om ideal, vikt, ätstörningar, kvinnohistoria eller hur man ska göra det bättre, ännu bättre, för sig själv och andra som också har fitta. För något annat har ingen kvinna jag hittills träffat varit intresserad av. Gud, jag önskar jag var man ibland. Nej, jag menar det inte som kritik mot manssläktet, jag bara menar det. För att jag förstår de kvinnor jag träffat i mitt liv på så få plan. Jag gråter också till E.T. och när jag ser kattungar fara illa, men utöver det här hormonöverskottet vet jag ibland inte vad vi har gemensamt. Jag bloggar bara för att ha er kvar den dagen jag behöver säga något verkligt viktigt. Mellan dessa fåtal inlägg lägger jag upp massa bilder på mig själv utan att egentligen själv fatta varför. Vad är det ni vill se? Ni vet ju redan hur jag ser ut? Vill ni avslöja mig på något sätt? Sätta dit mig som en falsk kvinna, visst vet ni att jag inte är så snygg egentligen och visst vore det tillfredsställande att vara den som gjorde det stora avslöjandet. Undrar ni om jag har dålig hållning, sneda tänder i underkäken och begynnande rynkor? Lite omarkerad käklinje också? Ja, det har jag. Ska ni sluta läsa nu när ni fått det bekfräftat? Åh, det finns inget så komplext som feminismen. Att undra över feminismens syfte kan ibland vara som att fråga efter livets mening. Är det att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män? Alla människor föds in i denna värld med samma förutsättningar; en hjärna och en kropp. Runt varje prepubertal människa surrar, liksom ringarna runt saturnus, ett antal* ismer - ,man grabbar tag i tre av dessa, rangordnar dem och sedan vet man vad man ska ha för huvudbry resten av livet. För kvinnor blir det ofta feminism överst på listan. Så nobelt av ”oss” att då välja just kvinnokampen. Så nobelt av oss svenska kvinnor, med 12 år gratisutbildning, välbetalda jobb, tak över huvudet och rätten att slå killar på käften utan att få spö tillbaka att välja att vara del av en kamp som redan är paketerad och klar - ett problem som någon redan löst åt oss för typ 20 år sedan. Precis som kvinnor innan oss valde att stå vid diskbänken eftersom de redan var så duktiga på att diska. För man kan ju alltid bli bättre. Vem bryr sig att Gogolokko blir våldtagen av en kniv i nåt U-land när vi har våra egna viktiga frågor – som att män trots försök till uppläxning fortfarande gillar tuttar och att vi inte får gå topless på badhuset. Nä ni, jag vet inte vad jag pratar om, jag tar tillbaka allt som står ovan.

* (beroende på dennes geografiska läge och hjärnkapacitet)

22 kommentarer:

Maja sa...

Jag är feminist, för det enda feminism egentligen står för är att män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Behandlas lika. Att få lika mycket i lön, t. ex. För mig är sådant självklart och det känns ju absurt att de fortfarande skiljer i lön mellan könen. Qué liksom. Bara för att jag anser att det är en självklar fråga betyder det ju INTE att jag skiter i Gogolokko. Men att man gör det man kan, där man kan.

Emma Veronica Johansson sa...

Maja: I don't blame you. Jag tror att skillnaderna i löner beror på att äldre generationer visar sig i statistiken och dessutom att kvinnor som vanligt är vana att trycka ned sig själva, de vet ju att de ska vara förtryckta, så att de inte kräver den lön de borde. Het potatis. Ingen får kritisera feminismen som den ser ut. Alla har glömt att man behöver ifrågasätta sig själv för att utvecklas.

Ruthie Camden sa...

faaaast, måste bara påpeka en grej, du har rätt i att kvinnor inte är en opinionstark grupp, och att det kan vara en av orsakerna till att de ojämställda lönerna fortskrider. MEN det är inte de äldre generationerna som försämrar statistiken. typ att om vi väntar 20 år på att alla old ladiez ska gå i pension så visar det sig att alla yngre har en jämställd lön - så är det INTE. hade varit fint om det vore så, but it's not. ingångslönerna efter 3 år på bygglinjen vs omvårdnadslinjen på gymnasiet skiljer sig runt 4500 kronor. alltså killar som börjar jobba i mansdominerat yrke direkt efter gymnasiet tjänar FYRATUSENFEMHUNDRA kronor mer än tjejerna som börjar jobba i ett kvinnodominerat yrke direkt efter gymnasiet. år 2010.

Li sa...

Hej, jag undrar bara vad du jobbar med?

I övrigt tror jag inte att du behöver undra eller analysera varför folk läser din blogg. Tänk på vilka anledningar du själv läser bloggar. Man gör det ganska lättsamt.

Anonym sa...

asså uuuh, jag har verkligen inte utrymme för att aktivera den här medvetet undansopade delen av hjärnan. men nu råkade jag läsa och inte blev det bättre av att jag läste den första kommentaren du fick.
asså. AAH. jag kallar inte mig själv för feminist längre (men jag är givetvis för jämställdhet,men inte nån naiv utopi där inga könsskillnader finns. typ ordet "hen", vad fan är det om??) för jag förknippar i grova drag feminismen med relativt direkt mansförtryck och indirekt kvinnoförtryck.
feminismen har blivit som en överbeskyddande morsa som i slutänden inte lärt sitt barn något annat än att det inte klarar sig självt.
för en tid sedan blev jag mest förbannad över alla bortskämda svenskar som måste uppfinna problem eftersom dom faktiskt inte har några och då gnäller över att dom fick tretusen mindre än manliga kollegan och nu bara lever på 23500 kr mer per månad än bongobongo jr i kenya, istället för 26000 mer.
nu har jag tvingats acceptera att alla de problem som jag anser är mycket mer akuta (svält,krig,grymheter mot djur snyftsnyft) inte kommer lösas förrän alla dem/vi som sitter på resurserna&makten hugger in, och det kommer inte hända förrän vi blivit lyckliga här borta.
Och det gör vi, framförallt vi kvinnor, genom att sluta vara så jävla oansvariga och lata och inte göra vad vi vet är rätt förrän.. Ja. Någon bevisat för oss att någon annan inte kommer göra det åt oss. Okej jag tar i men alltså fan.FORTS

Anonym sa...

Jag förstår dig Emma i det du säger att du mest bloggar för att spara oss till den dagen du har något att säga. Jag har typ haft det som min rädda jorden-plan men jag har inte orkat ta tag i det första steget än, att bli typ lite känd. Jag tänker, och kanske du med, att man ska se till att de (enligt mig) äckligaste delarna av samhället och de som är i störst behov av hjälp och förändring för att världen ska bli bättre, att de människorna får upp ögonen för en. Sen slår man till, träder fram med det man egentligen ville få sagt. Modebloggandet var bara en täckmantel liksom.
Jag har mest följt ditt bloggande i väntan på att få se den del av dig du i små portioner blottat, och det definitivt i det här inlägget.
Jag kommer skämmas sjukt mkt när jag postat det här inlägget, jag skriver bara och har nån envis grej för mig som säger att jag inte får efterkorrigera.
Det här med syftet med feminismen ja.. Jag är i grund och botten sjukt misstänksam mot alla konstellationer och grupper och grejer och åsikter som anses som självklara och som folk sväljer med hull och hår. Det här inkluderar även veganismen och sist men inte minst vården och psykiatrin.
I alla fall,faktum är ju att samhället bygger på vår olycka. Därför tycker jag man ska vara vara jävligt medveten innan man köper en färdig åsikt och utger sig för att vara något man faktiskt inte har någon aning om vad det är.

Anonym sa...

den skam jag tack vare feminismen känt i lägen där jag tidigare känt mig stolt och fri. Framförallt att jag ett tag där insåg hur maktlös och liten jag var i manspatriarkatet eller vad fan det nu heter. Några olyckliga år senare insåg jag att jag inte var maktlösare än jag/de gjorde mig.
men okej, det viktigaste och det jag minst av allt borde säga eftersom jag inte har någon aning.men jag tror att du inte kommer sluta grubbla och känna dig förvirrad och kluven och kanske som mig att man lever mot sina egna tyvärr starka värderingar , förrän du kastar dig ut i sånt som engagerar dig på ett djupare plan än det du gör nu. Det kanske är jätteengagerande, vad vet jag, men du verkar inte så taggad på det egentligen. Eller? Ja i allafall ,engagemang gör en utåtvänd tror jag och då slipper man tänka och ha pinsamma ilandsproblem. Ja. Alltså jag vet inte men det känns som att den här trend-prylen/branschen kan bli mer en trygghetsgrej än nåt man verkligen brinner för. Du är sjukt snygg och säkert rolig och duktig på det du gör och bla bla och den karriär du "valt" var väl en solklar bana (kanske lite för enkel?)men asså det märks att du är en sån som inte lyckats ignorera typ allt hemskt som händer där ute i riktiga världen, och det är tur tänker jag för du har x antal tusen läsare per dag som säkerligen läser allt du skriver förutsatt att du varvar det med lite lättsmälta snyggbilder,men det starkaste kortet du har förutom alla läsare är ju att du faktiskt är smart som fan Emma. Gör vad du bör! Eller vad jag tycker att du bör iaf! Och det i sig vore fan det största draget i världshistorien, för "feminismen".
Alltså tusen tack för att du skrev det där inlägget, nu känner jag mig inte så ensam i de däran grejan. Okej, tjingtjong, jag tror på dig! Du höjer dig många snäpp för varje sån här grej du outar. Du grejar vad du vill, det är jag övertygad om. Hoppas du vill något "mer" snart. Världen behöver dej. Hej och godnatt från Emma H som skäms lite redan över att hon inte vet vad hon pratar om heller. Aja. Hejpa.

LlewrO (en pseudonym) sa...

Li sa: Det här lägger jag till efter att jag skrivit det som tillkommer undertill, men din kommentar var ju så korkad att jag tappar hopp om mänskligheten. Hon skrev att hon inte kan identifiera sig med kvinnor, DÄRFÖR förstår hon inte varför dem läser hennes blogg. Alltså är det ganska självmotsägande att fatta förståelse om man kör paralleler genom eget läsande.

Emma: Ett av otaligt många faktum till att jag faktiskt läser din blogg (jag är vanligtvis ingen bloggläsare, är lite trött på "osäkertjej_91_upptäckmigförjaglyssnarjupåTheSmiths", och vill istället tillbakaföra pseudonymer som Orwell för den mänskliga mystikens och intressets skull, det kompenseras verkligen inte med Håkan Hellströms låttexter och bilder på "vackra" indiepojkar som mest borde dra upp sina byxor) är att du inte har något behov av att låta 'djup' på den omtalade nivån för en bekräftelses skull, och då i den mest sympatiska formen av bekräftelse (bloggläsare). obsobs ironi.

Jag är inte så mycket för romantiken, men jag älskade Unga Werthers lidanden just för att kvinnan för FÖRSTA gången inte betedde sig som en bräcklig MES, men att karln gjorde det (det är ju nästan så att man borde bett Dalí måla en tolkning, boken är ju så surrealistisk gentemot verkligheten som den bara kan bli).
Att Werther's karameller är utomordentliga var möjligtvis donerande det med.

Jag skulle inte se dig som en kritiker, snarare som en person med mer acceptabla referensramar. Lite mer cojones än osäkertjej_91_upptäckmigförjaglyssnarjupåTheSmiths möjligtvis. Jag skulle gärna vilja se dig som en kritiker dock, det hade kunnat vara kul.

Men ja, livet är som en våldtäkt. Kan du inte fly från den så njut av den.
Jag tolkar det som att kvinnorna är våldtäkten, men att man får försöka njuta genom att våldta dem.
Nej, sådan får man ju förresten inte skämta om. Skoja bara.

Oj, vad blödigt och gay det här inlägget blev. Jag kompenserar med att berätta att jag varken gråter åt E.T eller kattungar, men att jag kan gråta när jag läser en bra bok bara för att den är bra. Eller så är det på grund av pseudonymerna, kanske både och.

Kvinnogatan sa...

Ja, en del av mig orkar nog fortsätta att engagera mig feministiskt för att jag är självisk. Jag vill att det ska bli bättre för MIG. Jag ser ingen som helst rättvisa i att män skulle väljas före mig, få högre lön än mig, lyssnas mer på än mig (osv osv osv) bara för att de är just män. Det är ingen inbillning från min sida. Det handlar inte om att jag ska ta för mig eller sluta gnälla, det är en struktur som ligger bakom.

Jag tänker inte sluta engagera mig i de frågorna jag gör bara för att det finns andra förtryck också. Är något fel så är det ju fel, oavsett om det kunde vara värre. Och ett engagemang utesluter inte ett annat, många engagemang hänger ihop.

Tack för ett intressant inlägg.

Li sa...

LlewrO:

"din kommentar var ju så korkad att jag tappar hopp om mänskligheten. Hon skrev att hon inte kan identifiera sig med kvinnor, DÄRFÖR förstår hon inte varför dem läser hennes blogg. Alltså är det ganska självmotsägande att fatta förståelse om man kör paralleler genom eget läsande."

Det är väl totalt irrelevant om man själv är man eller kvinna när man reflekterar över att man är trött på kvinnor.

I den direkta åskådningen och känslan av sig själv är man en individ framför ett kön - vill säga ens egen könsroll ligger några snäpp längre ner på listan i ens identitet.

När man även utvecklar tankar utifrån känslomässig spontanitet ligger det ännu närmre den direkta och mer okonstlade formen av sitt jag vilket inte relaterar till varken ens eget kön, färg eller roll över huvudtaget på denna planet, det är min observering.

Anonym sa...

Jag kan också tycka att våra problem är banala jämfört med många andra kvinnogruppers. Välskrivet!

Anonym sa...

Jag tycker du är toppen. Jag skrattar med dig och jag läser din blogg för om vi sågs på en fest tror jag vi skulle ha skitkul. Jag hänger med dig lite när jag går in på din blogg liksom!
Kram jenny

Kill The Clown sa...

Het potatis det här! Med tanke på dygnets sena timma och det faktum att jag ska upp i skola i morgon gör att jag inte orkar läsa igenom alla tidigare kommentarer. Så jag antar att det här blir en upprepning för dig att läsa, men ändå:
Jag håller med dig i att det finns mycket, mycket värre saker än att Ulla-Lena, 50 år eller Fia, 18 år, inte får samma lön än de som råkar ha kuk och vara i samma ålder. Jag vågar definitivt kalla mig feminist, men jag har rätt svårt för den där bortförklaringen som vissa kommer med, att "man får väl göra det man kan på sin front". Det tycker inte jag. Att "göra det man kan på sin egen front" är att, som många andra [bloggare] sitta och gnälla över det ena och det andra I-landsproblemet, rabbla en massa skitigt nonsens och låtas att de är något slags übersläkte med sina skinnjackor och färdigslitna acnebrallor (inget direkt fel på något av ovan nämnda plagg, men du fattar nog vad jag menar). Helt enkelt: if you don't have anything [nice] to say, shut the fuck up. Varför kall"skriva#, vem i helvete är så intressant? Skulle vara Pippi Långstrump isåfall. Det kanske handlar om att jag är extremt naiv: jag tar för givet att jag får samma lön som karlarna med samma meriter, bakgrund (då menar jag inte etnisk bakgrund utan social, brottslig osv) och liknande, som jag. Jag kanske är jättedum, men för mig är det i det närmaste (läs: I DET NÄRMASTE, jag fattar the issue) en icke-fråga.

För mig är det viktigare att engagera sig i människors och djurs rättigheter. Våldtäkter och människohandel är bra exempel. Jag skiter i om det är Gogolokko, Adolf eller Jesus som blir våldtagen, det är lika jävla vidrigt för det. Skit i vilket hål kuken/tillhygget etcetc. hamnar, fitta som anus. Problemet är att sjuka människor tar sig rättigheter och friheter, och även inte får hjälp i tid (social sådan). Kvinnor slutar på en brits i ett skjul ute i öknen med en läkare som inte vet annat råd än att gröpa ur hela livmodern och sy igen. Män, unga som gamla, vet inte bättre än att "gifta" sig med skandinavier för att kunna flytta någon annanstans, få mat, husrum och kunna försörja sina familjer åtminstone någorlunda. DET är fan i mig värre än att du, jag, Ulla-Lena eller Fia inte får samma lön som Göran. Jag kan också, precis som du, känna mig helt avskild från resten av det kvinnliga könet. För att vara ärlig händer det varje dag, jag liksom tappar lusten, för att inte säga hoppet, om att människor ska inse hur jävla bra de har det.

Hoppas mitt budskap gick fram någorlunda, även jag har en något försvagad hjärnkapacitet, är trött och vet egentligen inte alls vad jag vill med den här kommentaren. Huvudsaken är att det framgår att det är i största medhåll med ditt eget inlägg, och inte tvärtom!

Anonym sa...

alltså, jag fattar ingenting. vad handlar det här om egentligen? "folk har det så dåligt i andra länder så jag kan lika gärna fortsätta att bara bry mig om sjalar, och ni är förresten bara dumma i huvudet" är det jag läser. läser igen för att se om jag missförstått eller missat nåt. men även efter tredje gången så är det det jag läser.
rena grekiskan.

Anonym sa...

Att man som kvinna, feminist, är medberoende till orättvis behandling i patriarkatet är väl inget nytt och banbrytande? Det är själva förutsättningen för orättvisa, ojämna maktbalanser.

Julius sa...

Emma! Jag läser din blogg för att du är/verkar vara en fantastisk karaktär, och måste man framstå som så mycket mer på en blogg som ganska många läser? Ingen kräver att du blottar dig eller dina åsikter, även om jag tycker att du verkar vara väldigt klok. Förmodligen är dina läsare nöjda med dina uppdateringar, men om du känner att du vill förnya innehållet på något sätt så go ahead.

Men, som jag sa, din blogg är sjukt upplyftande, jag brukar sitta och le/skratta för att du och dina vänner verkar vara så fantastiska! Dessutom märker man att ingenting verkar stiga dig åt huvudet, jag älskar din och tommie-x blogg för att ni verkar så ödmjuka trots att ni är så sjukt, ursäkta ordvalet, coola. PUSSSSS

Anonym sa...

ovanstående inlägg och framförallt det här " och måste man framstå som så mycket mer på en blogg som ganska många läser? Ingen kräver att du blottar dig eller dina åsikter, även om jag tycker att du verkar vara väldigt klok. "
får mig att tänka att vad du kanske egentligen efterfrågar emma, är väl snarare vad du säjlv förväntar dig av dig själv? alla är ju skitnöjda med din blogg, men du frågar ändå efter något, kanske betyder det att någon del i dig faktiskt börjar tycka att det är dags att blotta dina åsikter? av nån anledning har man en förmåga att lägga över sina egna odefinierade känslor på andra, eller nåt.

Kill the Clown, shyst inlägg men jag tänkte på två grejer. dels det du säger om att problemet är att sjuka människor tar sig rättigheter och friheter. det låter helt under din nivå när du säger så., asså vadå, vad är en sjuk människa? problemet är ju att vi SKAPAR sjuka människor, och de sjukaste människorna är ju de som skapar de "uppenbart" sjukaste. de sjukaste är alltså vi bortskämda överklassungar (jag går på socbidrag men anser mig ändå tillhöra den kategorin.) och det är vi som är problemet. vi bidrar i och med vårat sjuka roffa-åt-sig-allt-mönster till än mer psykisk ohälsa bland oss, och vi göder alla storföretagen och ökar klyftan bland rikt och fattigt.
men som du också säger, problemet är att folk inte får hjälp i tid. vad jag tycker vi borde tänka på är dock att de so behöver hjälp är vi. för vi skapar dom.

sedan tycker jag det är lite märkligt hur du påstår att "göra vad man kan på sin front" betyder att sitta och gnälla över i-lndsproblem? du får det att framstå som att göra vad man kan på sin front är typ självbedrägeri.
att göra vad man kan på sin front är det bästa man kan göra, för man kan inte göra annat. det är som att jämföra
framtidsplanerande med mindfulness. du kan bara påverka nuet. och du kan bara göra vad du kan, nu. men många,kanske du och jag också,vill inte anamma det där att göra vad man kan, för då har man inga undanflykter längre.
om man hela tiden skyller på omständigheter,avsaknad av allmänbildning eller vad som, så kommer man förmodligen aldrig komma till skott.
fan vilken fin diskussion!

Anonym sa...

Tycker också att denna blogg är bra precis som den är.

Dock: det finns ingen annan rörelse som i samma utsträckning som feminismen ständigt möts av argumentet att man inte ska bry sig för att situationen i andra länder är sämre. Fackliga kämpar stödjer vi till exempel oftast gärna, utan att gnälla om att arbetsförhållanden i andra länder ju är sämre och kampen därmed onödig. Tröttsamt och dumt att just feminister alltid ska nöja sig.

Anonym sa...

Word på anonym, hehe.

Je sa...

Orka strunta i den feministiska kampen/försöka reducera patriarkatet till "kvinnornas eget fel" p.g.a. lathet/bekvämlighet/förnekelse.

sara sa...

emma: mer avslöjande bilder! mer texter om "jag tänkte såhär om det där sminket". mer roligt ihopklippta collage med palm+snygg sko+en strumpa. vi läser och tittar för att du skriver på ett intressant sätt, är bra på att hitta bra bilder (konstigt, det är ditt yrke typ) och får in något extra då och då. något extra kan vara det här med feminism och kvinnor, eller äcklig mat eller flygbagageregler. du är fångande för att du har övertygat mig om att du är smart (och uppdaterar ganska ofta). fortsätt tänka typ, det är nog det enda jag som läsare kräver iallafall, bara för att man inte är som Cappuccinosocialisten betyder inte det att man underpresterar. du är grym!

Anonym sa...

Det går inte att generalisera såhär. Herregud, hälften av jordens befolkning är kvinnor och hur många av dem har sett E.T?